Yunus Emre Enstitüsü

9 ülkede yeni merkezler açılacak

Yazar: TR Dergisi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, 2017 yılı sonuna kadar yürütülecek çalışmalarla yurt dışındaki Enstitü sayısını 60’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

YEE Başkanı Ateş, Yunus Emre’nin vakıf statüsünde olması dolayısıyla yurt dışındaki faaliyetlerini bazı ülkelerde kültür merkezi anlaşmalarıyla bazılarında büyükelçiliğe bağlı kültür birimi olarak Hollanda, Belçika, Güney Afrika, ABD ve Japonya’da da kâr amacı gütmeyen vakıf statüsünde yürüttüklerini anlattı. Enstitü açma konusunda çok fazla hukuki altyapı gerektiği için çalışmaların bazen bir yıl, bazen daha fazla sürdüğünü dile getiren Ateş, süreci hızlandırmak için ülkedeki üniversitelerle anlaşma yaparak o bünyede ofisler açmaya başladıklarını ve son olarak Kudüs’te bunu uyguladıklarını ifade etti.

Türkiye’de Çin kültürünü tanıtmak amacıyla kurulmuş, hâlihazırda beş Konfüçyüs Enstitüsü bulunduğunu fakat Türkiye’nin Çin’de bir merkezinin olmadığını belirten Başkan Ateş, mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping huzurunda iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandığını, bunlardan birinin “Çin Halk Cumhuriyeti ile Karşılıklı Kültür Merkezlerinin Kurulmasına İlişkin Anlaşma” olduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Ateş, bu anlaşmanın meclislerde onaylanması sürecinin uzun olduğunu hatırlatarak, “İnşallah yıl içinde hukuki altyapısı tamamlandığında Çin’de bir merkezi açmış olacağız. Böylelikle bir buçuk milyara yakın insana hitap etme şansımız olacak.” diye konuştu.

Çin’de kültür merkezi açmanın yanı sıra üniversiteler bünyesinde de çalışmalar yürüteceklerine işaret eden Ateş, “Daha önceden Şanghay’da bir üniversitede görevlendirdiğimiz bir hocamız var. Ayrıca ülkede muhtelif üniversitelere yazılar gönderdik ve farklı üniversiteler bünyesinde Türkiye araştırmaları merkezi, Türk dili ve kültürü gibi konularda çalışacak ofisler açmayı planlıyoruz.” dedi.

ABD’DE MERKEZLER AÇILACAK

Şeref Ateş, ABD’de de geçen yıl yürüttükleri çalışmaların sonuç verdiğini ve bu ülkede kâr amacı gütmeyen merkez kurma statüsü elde ettiklerini dile getirdi. İlk Enstitü binası Washington’da tuttuklarını anlatan Ateş, ikinci aşamada ise New York ve Boston’da bu yıl içinde şube açmayı planladıklarının altını çizdi. ABD’deki temasları çerçevesinde Michigan Eyalet Üniversitesi ile de bir anlaşma yaptıklarını belirten Ateş, şöyle devam etti: “Bu anlaşmayla Türkiye’de, ABD’de ya da üçüncü ülkelerde bilimsel alanlarda da iş birliği yapma imkânı sağlayan bir akademik değişim ve iş birliği programı öngörüyoruz. Bu anlamda da başka ülkelerde üniversitenin birikimini insanlık yararına Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte kullanma imkânı doğuyor. Bu konuda da özellikle Afrika ülkelerinde birlikte hareket etme konusunda somut çalışmalarımız var.” Başkan Ateş, bu yılın sonuna kadar ABD, Çin, Ukrayna, Rusya, Mozambik, Tanzanya, Etiyopya, Arjantin ve Brezilya’da yürütülecek çalışmalarla yurt dışındaki Enstitü sayısını 60’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle