Dosya

ADRİYATİK’TEN ÇIKAN OSMANLI ÇİNİLERİ

Adriyatik Denizi’nin derinliklerinde yüzyıllardır saklı kalan Osmanlı zenginlikleri, Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla gün yüzüne çıkarıldı. 16. yüzyıla ait bir gemi batığından çıkarılan eserler, Hırvatistan’dan sonra İstanbul’da sergilenecek.

2006 yılında Dubrovnik açıklarındaki Mljet Adası’nın güney ucunda bir batık tespit edildi. Birkaç ay sonra bölgede su altı araştırmaları başlatıldı. Yaklaşık 40 metre derinlikte yapılan dalışlarda batığın kürekli ve yelkenli bir Venedik
ticaret gemisi olduğu anlaşıldı. Hırvat ve İtalyan üniversitelerinden dalgıç arkeolog ve bilim insanlarından oluşan
uzman bir ekip, batıktaki parçaları son derece titiz bir şekilde çıkarmaya başladı. 2007 yılından beri Hırvatistan
Koruma Enstitüsü Su Altı Arkeolojisi Bölümü tarafından yürütülen su altı araştırmaları, Hırvatistan Cumhuriyeti
Kültür Bakanlığının finansal desteğiyle gerçekleşti. Hırvat arkeologların yürüttüğü araştırmalara 2010 ve 2012
yılları arasında Venedik Ca Foscari Üniversitesinden de bir grup su altı arkeoloğu da katkıda bulundu. Sabırla yürütülen çalışmalar sonunda batığın yüzde 90’ı kurtarıldı. Gerekli bakım, onarım ve restorasyonları yapıldıktan sonra sergilenme aşamasına gelindi.

OSMANLI – VENEDİK SERAMİK TİCARETİ

Adriyatik’te bulunan bu batık, tarihte Osmanlı ile Venedik arasında yapılan seramik ticaretini aydınlatması yönüyle önem arz ediyor. 1580-90 tarihleri arasında battığı ortaya çıkan gemide Üçüncü Murat, İkinci Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’a ait akçelerin bulunması bu tarihî seramik ticaretinin köklü bir geçmişe dayandığını kanıtlıyor. Ayrıca toplar, gülleler, çeşitli seramik eşyalar, cam objeler, kandiller ve amforalar da batıkta bulunanlar arasında. Uzmanların söylediğine bakılırsa batığın gerçek hazinesi, İznik çini ve seramikleri. Adriyatik’in derinliklerinden tuğrakeşli, üzüm salkımlı, paravanlı, çarkıfelekli ve Zümrüdüanka kuşlu tabakların; çintemani desenli sürahilerin ve rüzgârgülü kapakların da aralarında bulunduğu 53 parça eser çıkarılmış. Bu objelerin en şaşırtıcı ve en önemlileri ise çok nadir görülen İznik işi toplam altı adet küçük şerbet kâsesi. Türkiye Su Altı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, batıktan çıkarılan eserler hakkında “Bulunan parçalar arasında özellikle çelik bir sandıktan çıkan 43
metre boyunda dokunmuş ipek kumaş, Murano Adası’nda yapılan cam eşyalar ve şamdanlar dikkati çekiyor.
Bu eserler o dönemin Osmanlı sarayının ihtişamını anlatması bakımından çok değerli.” diyor.

ÖNCE ZAGREB SONRA İSTANBUL
Uzun süren bir çalışma sonunda Yunus Emre Enstitüsü, Mimara Müzesi, Hırvat Koruma Enstitüsü, Dubrovnik
Müzeleri ve Arkeoloji Müzesi iş birliğiyle düzenlenen Adriyatik’in Derinliklerinde Osmanlı – İznik Seramikleri
sergisi, Hırvatistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı nezdinde 2015 yılı Mayıs ayında Zagreb’teki Mimara Müzesinde
açıldı. Açılışını Hırvatistan Kültür Bakanı Prof. Berislav Şipuş’un yaptığı sergiye, Yunus Emre Enstitüsü Eski Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ve Türkiye Büyükelçisi Ahmet Tuta ile Hırvatistan – Türk Dosluk Derneği Başkanı Goran Beus Richemberg, Zagreb Belediye Başkanı Vesna Kusin, Mimara Müzesi Yöneticisi Tugomir Lukşiç, Hırvatistan Doğal Kaynakları Koruma Enstitüsü Başkanı Mario Braun, sergi sahipleri Igor Miholyek ve VesnaZmaiç Kray da katıldı. Serginin bu yılın nisan ayında İstanbul’da yeniden açılması bekleniyor.

 

Yazar Hakkında

Ekrem Saltık

Yorum Ekle