Yunus Emre Enstitüsü

Bilim Köprüleri, Türkiye Akademik Ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) İle Kurulacak

Yazar: TR Dergisi

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin kültür diplomasisi faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel, akademik ve teknolojik alanda sahip olduğu imkân ve kapasiteyi dünyaya tanıtmak; akabinde Türkiye’nin bilimsel ve akademik etkileşim stratejilerini oluşturmak için de çalışmalar yürütmektedir.

Türkiye’nin tanıtımı için yürüttüğü kamu ve kültür diplomasisi faaliyetleri ile ülkeler arasında dostluk köprüleri kuran Yunus Emre Enstitüsü, uluslararası bilimsel ve akademik iş birliklerini güçlendirmek amacı ile Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi’ni (TABİP) başlattı.

Türkiye’nin dilini, kültürel mirasını ve sanatını tanıtmak ve bu alanlarda eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek amacıyla 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü, şu anda 44 ülkede, 50 Enstitüsü ve toplamda 62 ülkede 140 irtibat noktasıyla kamu diplomasisi alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin kültür diplomasisi faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel, akademik ve teknolojik alanda sahip olduğu imkân ve kapasiteyi dünyaya tanıtmak; akabinde Türkiye’nin bilimsel ve akademik etkileşim stratejilerini oluşturmak için de çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatmış olduğu “Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP)” ile bir strateji belgesi oluşturmuştur.

BİLİM DİPLOMASİSİ OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR

Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi kapsamında kurulacak olan ağ ile Yunus Emre Enstitüsü öncelikli olarak Türkiye’nin tüm bilim alanlarındaki çalışmalarını doğru anlatarak bir “bilim diplomasisi” oluşturmayı hedefliyor. Söz konusu proje ile Türkiye’nin bilimsel ve akademik etkileşim havzasını oluşturup dünyadaki bilimsel, akademik ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi sağlanacak. Yunus Emre Enstitüsünün sahip olduğu uluslararası ağlar ve diplomasi alanındaki tecrübesi doğrultusunda, Türkiye’nin bilim ve teknolojide güçlü yönlerini ve fırsatlarını uluslararası kamuoyuna tanıtılacak. Ayrıca Türkiye’de eğitim almak isteyen öğrenciler ve bilimsel çalışmalarını sürdürmek isteyen bilim insanları için ülkemiz bilimsel bir çekim merkezi hâline gelecek. Böylece bilim insanları Türkiye’ye kazandırılacak. TABİP ile Türkiye’nin 2023 vizyonu ve hedeflerine uygun olarak bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşmesi ve nitelikli üretimini artırması doğrultusunda adımlar atılması öngörülüyor.

BİLİM ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN KURUMLAR

Dünyada kültür ve kamu diplomasisi alanında çalışan Yunus Emre Enstitüsü muadili kurum ve kuruluşlar faaliyet alanlarını genişleterek bilim diplomasisi konusunda çalışmalarda bulunuyor. Bilim diplomasisi alanında çalışmalar yapan bazı kurumlar; İngiltere’de Science and Innovation Network SIN, Almanya’da Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD), Çin’de ise Konfüçyus Enstitüsü HANBAN. İngiltere’nin köklü ve başarılı kültür kurumu British Council, bilim çalışmalarını Kraliyetin himayesi altında yürütmektedir. Bu bağlamda Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği projesinin işlerlik kazanması ve etkin olması, yurt dışındaki muhataplarının nezdinde ciddiyet kazanması için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirilmektedir.

İLK AĞIZDAN Prof. Dr. Şeref Ateş (Yunus Emre Enstitüsü Başkanı)

TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL FAALİYETLERİNİ DÜNYAYA TANITMAK ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ

Yunus Emre Enstitüsü, 2017 yıl sonu itibarıyla 44 ülkede 54 kültür merkezine, ayrıca Türkoloji Projesi kapsamında faaliyet gösterdiği üniversiteleri de dâhil ettiğimizde dünya üzerinde toplam 62 ülkede 140 irtibat noktasına sahiptir. Bu uluslararası ağlarımızı ve dünyanın her bir noktasında sahip olduğumuz iş birliği anlaşmalarının Türkiye’nin bilimsel ve akademik alanda yapacağı iş birlikleri ile sınai ve teknolojik kapasitemizi artıracak çalışmalarda kullanılması öncelikli hedefimizdir. Tüm bunların yanında hedeflerimiz arasında; yurt dışındaki Türk bilim insanlarının kültürel aidiyetini doğal bir ortaklık alanı olarak sürdürmek, onlarla Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik gelişimini sağlamaya yönelik faaliyetler planlamak, Türkiye’deki bilim insanlarını, gerçekleştirilen bilimsel faaliyetleri ve iş birliklerini dünyaya tanıtarak ülkemizin görünürlüğünü, etkinliğini ve saygınlığını artırmak da yer alıyor. Kuracağımız bu ağ sayesinde elde edeceğimiz bilgi ve analizlerin, bilimsel ve teknolojik alanda politika dokümanına dönüşmesi ve ülkemizin üretim kapasitesinin artırılması hedeflerimiz arasındadır.”

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle