Kıyas

DÜNYANIN EN YAŞLI ÜÇ METROSU

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

Her şey buharın itici gücünün keşfedilmesiyle başladı. Kısa süre içinde buharla çalışan lokomotiflerin çektiği trenler insanların en konforlu ulaşım araçları oldu. Şehirlerdeki insan nüfusunun artışı trafik problemini beraberinde getirdi. Çözüm ise basitti. Toplu taşıma toprak altına inecekti. Dünyanın en eski 3 metrosunu sizler için derledik…

Yazar: Bilal Tetik

Fotoğraf: Melih Uslu

LONDRA

Dünyanın ilk yer altı demir yolu olan Londra metrosu, 1863 yılında hizmete girdi. Dünyanın ilk metrosunda trenler buharlı makineler ile çalışıyor ve makineden çıkan duman tünelde bulunan menfezlerden yeryüzüne çıkıyordu. Londra metrosu aynı zamanda dünyada elektrikli trenin kullanıldığı ilk hattır. Zamanla gelişen ve büyüyen Londra metrosu, günümüzde 402 metre uzunluğunda ve 270 istasyonda hizmet vermeye devam ediyor.

TÜNEL

Bir Fransız Henri Gavand… 1860’ların başında turist olarak geldiği İstanbul’da Beyoğlu ile Karaköy arasında her gün binlerce insanın gidip geldiğini, üstelik bunu yaparken dik ve yorucu bir yokuşu çıktıklarını fark etti. Bunun üzerine buhar gücüyle çalışan, raylar üzerinde hareket eden iki istasyonlu bir yer altı demir yolu projesi hazırladı. Gavand’ın projesi devrin Osmanlı Sultanı Abdülmecid Han’a sunuldu. Sultanın onayladığı proje kısa sürede başladı ve 1875’in Kurban Bayramı’nın ilk gününde görkemli bir törenle açıldı. Günümüzde yolcularını kısa süreli bir tarihî yolculuk yaşatan, dünyanın ikinci metrosu Tünel böylece hizmete girdi.

BUDAPEŞTE

Macaristan’ın başkentinde bulunan Budapeşte metrosu dünyanın en eski üçüncü metrosudur (l896). Metronun tarihî 1 numaralı yani sarı renkli hattı Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiş. Macarların ülkeye gelişinin 100. yılında açıldığı için ayrıca bu hat “milenyum metrosu” olarak isimlendiriliyor. Metronun ilk yolcuları ise Avusturya İmparatoru ile Macaristan Kralı olmuş.

 

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle