Gündem

GÖBEKLİTEPE DAVOS’TA

Yazar: TR Dergisi

Dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe, Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’nda düzenlenen uluslararası platformda tanıtıldı.

Şanlıurfa’ya 18 kilometre uzaklıkta bulunan ve kuruluş tarihi 12 bin yıl önceye dayanan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe, Davos’ta özel bir toplantıyla tanıtıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü
Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın anlatımıyla ele alınan toplantı, zirvenin “BetaZone” bölümünde “İnanılmaz Arkeolojik Keşifler” başlığı altında gerçekleştirildi. Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından 1995’ten bu yana ortaklaşa yürütülen Göbeklitepe çalışmalarını dünyaya duyuran Prof. Dr. Klaus Schmidt’in incelemeleri zirvede anlatıldı. Şanlıurfa’da Harran Ovası’na hâkim bir konumda bulunan Göbeklitepe, Örencik köyünden bir vatandaşın tarlasını sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götürmesiyle ortaya çıkmıştı. Bulduğu taşı değerli bir tarihî eser olabileceği düşüncesiyle müzeye götürmüş, dünyadaki arkeolojik bilgileri yerle bir eden 12 bin yıllık Göbeklitepe Tapınağı’nın ortaya çıkmasını sağlamıştı. Göbeklitepe, İngiltere’de bulunan Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden ise 7 bin 500 yıl daha eski. Bu zamana dek 5 bin metrekarelik alanda yapılan kazı çalışmalarında toplam 20 adet tapınma amaçlı alan keşfedildi.
Bu alanlardan ancak altı tanesi gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca Neolitik Çağ’a ait yabani hayvan figürleri, insan heykelleri ve dikili taşlar gibi tarihî eserler bulundu. Bölgede yapılan araştırmalar ve elde edilen bulgular doğrultusunda önemli kültür bitkisi olan ve yüzlerce genetik çeşidi bulunan buğdayın atasının ilk olarak Göbeklitepe eteklerinde yetiştiği ortaya çıkarıldı. Stanford Üniversitesi başta olmak üzere dünyanın en önemli üniversiteleri tarafından son yılların en büyük arkeolojik keşfi olarak gösterilen Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici
Listesi’ne alındı. Göbeklitepe, yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları
zamanında, şehir hayatına henüz geçilmeden inşa edilen ilk tapınaklardan biri olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Klaus Schmidt’in başlattığı ve yılda üç ay yapılan kazılarla tapınak alanının tamamen ortaya çıkmasının 50 yılı bulabileceği tahmin ediliyor.
Ayrıca Davos’ta hazırlanan tanıtım toplantısında Göbeklitepe için özel bir gala gecesi düzenlendi.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle