Dünyadan

Leyleğin Kanadındaki İstanbul

TÜRKİYE, 106 yıl önce havacılık macerasına Birinci Dünya Savaşı esnasında Yeşilköy’de başlamıştı. Ancak asıl girişim 1925’te olmuş ve İstanbul Yeşilköy’de kurulan Türk Tayyare Cemiyeti’nin çalışmaları sonucunda ilk uçak, 1933’te İstanbul Yeşilköy’den hareket etmiş ve Ankara’ya inmişti. Cumhuriyet’in Onuncu Yıldönümü kutlamalarına denk gelen bu uçuş, hiç şüphesiz sembolik bir anlam taşıyordu. 

29 Ekim 2018 günü Türkiye Cumhuriyeti Devleti 95. yaşını çeşitli etkinliklerle kutladı. Öyle ki, Cumhuriyet’in 95. yılında İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanının açılışını gerçekleştirmiş oldu.  

2014 yılının ikinci yarısında başlayan ve 3.5 yıl gibi kısa sürede ilk etabı tamamlanan İstanbul Havalimanı’nın açılış törenine pek çok devlet başkanı ve siyaset adamı katılarak tarihî güne tanıklık ettiler. Öyle ki Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah’ın yanı sıra siyaset, sanat, spor ve iş dünyasından da çok sayıda davetli yeni havalimanının açılış töreninde yerlerini almışlardı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. yıldönümü dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, “Hürriyetimizi simgeleyen Cumhuriyet’in 95. yılını böylesine görkemli bir eserle taçlandırmanın onurunu yaşıyoruz” diyerek törenin açılışını yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kürsüye davet etmişti.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, havalimanının lale figürlü ve mimarlık ödüllü 90 metre yüksekliğindeki hava trafik kontrol kulesinin minyatürü şeklinde tasarlanan kürsüden davetlilere hitap etti. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’a ve Türkiye’ye kazandırdığı bu önemli eser dolayısıyla memnun görünüyordu. Öyle ki, havalimanının açılışının yanı sıra Cumhuriyet’in 95’inci kuruluş yıldönümünün gururunu da hep birlikte yaşadıklarına işaret eden ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlamlı günü Türkiye ile paylaşan konuk devlet ve hükûmet başkanlarına, bakanlara, ülke ve uluslararası kuruluşların temsilcilerine teşekkür ettiğinde kuvvetli bir alkış topladı.

İstanbul’un sadece Türkiye’nin en büyük şehri olmadığını, aynı zamanda ülkenin en değerli markası olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük eser, işte bunun için adını ‘İstanbul’ verdik” diye konuştu.

 

İstanbul Havalimanı tam kapasiteyle hizmete girdiğinde, Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın ticari seferlere kapanacağını fakat havalimanı vasfını koruyacağını da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek havacılık fuarları, gerekse başka birtakım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanı’nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise, söz verdiğimiz şekilde Millet Bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Fakat şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul’umuzun en büyük fuarı hâline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir” diyerek, “yeni havalimanının adı ne olacak?” sorusuna da cevap vermiş oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam dört etaptan oluşan projenin ilk etabının yılda 90 milyon yolcu kapasiteli olacağını belirterek bütün etapların tamamlandığında kapasitenin 150 milyona yükseleceğini, gerektiğinde bunun 200 milyona kadar çıkartılabileceğini de ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, coğrafi olarak Türkiye’nin,  özellikle de İstanbul’un tarih boyunca hep stratejik bir konumda yer aldığını belirterek, “İstanbul Havalimanımızın hizmete girmesiyle Türkiye, kuzey-güney ve doğu-batı aksları arasındaki en önemli transit merkez konumuna gelmiştir. Havalimanımız hitap ettiği bu geniş alanda 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor” dedi.

İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle, Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılmasının gerekeceğini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergâhları da büyük ölçüde değişecektir” diyerek İstanbul Havalimanı’nın vizyonunu da ortaya koymuş oldu. 

 Bölgedeki ve dünyadaki tüm dost ülkelere, müreffeh bir geleceği birlikte inşa etme çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: 

“Gelin, düşmanlıklara, savaşlara, acılara, zulümlere değil; sevgiye, barışa, dayanışmaya çıkan kapıları birlikte açalım. Gelin, çocuklara, masumlara, mazlumlara umut verecek bir dünyanın müjdesini insanlığa hep birlikte verelim. İnşallah İstanbul Havalimanımız insanları kavuşturup, tanıştıracak, sevgiyi çoğaltıp gönülleri abat edecek, ülkemize, bölgemize ve dünyaya hayırlı bir hizmet olmuştur”.

Yeni havalimanından ilk uçuş 31 Ekim 2018 saat 14.00’te İstanbul’dan Ankara’ya ilk dış hat uçuşları ise KKTC ve Azerbaycan’a gerçekleştirildi. 

Yazar Hakkında

Cengiz Hürkuş

Yorum Ekle