Sanat

Muğla’nın Bez Bebekleri

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

Marmarisli Sanatçı Rabia Şiir Dürüst’ün, Muğla kadının yerel giysilerinden esinlenerek yaptığı bebekler, dünyanın dört bir yanında talep görüyor.

R. Şiir Dürüst’ün yöresel bez bebekler üretme serüveni ilginç bir hikâyeye dayanıyor. Muğlalı köy kadınlarının renkli dünyalarından çok etkilenen sanatçı, yöreyi karış karış gezip evlere konuk olmuş. Sandıklardan eski şalvar modelleri çıkarmış. Gördüklerini, duyduklarını not almış. Yörenin bez bebeklerini yapma fikri Muğla Valiliği tarafından da desteklenince işe koyulmuş.

Sanatçı, altı aylık bir çalışmanın sonunda Marmaris, Çomakdağ, Bodrum ve Fethiye’ye özgü bez bebek modelleri ortaya çıkarmış. Sanatçı, ilk el yapımı bebek denemelerini “çomak” adı verilen ahşap aksam kullanarak yapmış. Dünyada porselen bebeklerin revaçta olduğunu görünce el, yüz ve ayaklarda bu malzemeyi kullanmaya başlamış. Vücut bölümünü ise sıkıştırılmış bezin içerisine pamuk doldurarak hazırlamış. Muğla’ya özgü yerel giysileri kuşaktan kemere, üç etekten kaftana kadar bebeklerde birebir kullanmış. Bez bebeklerde nakışlardan pullara, şalvardan yün çoraplara ve içliklere kadar tüm detaylara özen göstermiş. Bebekleri nasıl yaptığını farklı dillerde anlatan kitapçıklar bastırıp internetten tanıtıma başlamış. Bez bebeklerinin dünyanın dört bir yanından talep gördüğünü söyleyen Dürüst’ü çabası için takdir ediyor, insanımıza örnek olmasını diliyoruz.

İLK AĞIZDAN / FIRSTHAND

Devlet Sanatçısı Adayı R. Şiir Dürüst

RABİA ŞİİR DÜRÜST: “SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ!”

“Siz de yörenizdeki insanların geleneksel giysilerinden ilham alarak bez bebekler üretebilirsiniz.” diyen Dürüst’e bir bez bebeği nasıl yaptığını soruyoruz. Önce malzemeleri anlatıyor: Fındık büyüklüğünde tahta bir boncuk, bir parça pamuk, bakır tel, ip ve kumaş parçaları… Önce tahta boncuğa tutturduğumuz telle el ve ayakları yapıyoruz. İp parçalarıyla saçları tamamladıktan sonra gövdeye pamuk sarıyoruz. Sonra evde kalmış kumaş parçalarıyla kendi beğenimize göre elbiseleri düzenliyoruz. İspirtolu kalem kullanarak baş kısmına göz, kaş ve ağzı çizince bebeğimiz hazır oluyor.

KARANFİL

Osmanlı deseni
Dokumalar üzerindeki karanfiller, ilkbaharı, temizlenmeyi ve yenilenmeyi ifade ediyor.

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle