Müzik

Müziğin gizemi Doğu ile buluştuğunda

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

Doğu Masalları, Aydın Karlıbel’in uzun araştırmaları sonucunda Avrupa ve Amerika’da kütüphanelerde bulduğu eserlerin düzenlemelerini yaparak hayata geçirdiği çok önemli bir proje.

Doğu, kendine has özellikleri olan gizemli bir yapılanmadır. Felsefesi, tarihi, yaşama biçimi ve masallarıyla dünyanın diğer bölgelerinden ayrılır. Uzaktan bakıldığında tek bir sözcükle açıklansa da Doğu’nun ortak paydası aslında onlarca farklı coğrafyanın ve kültürün yan yana gelmesiyle oluşur.

Doğu’da zamanın akışı gibi, müziğinin ritmi ve melodileri de farklıdır. Majörlerle yer değiştiren minörler, gamların yerine alan makamlar, verdiği ses ile gönül telini titreten enstrümanlar, başından bu yana olduğu gibi insanlığa en güzel duyguları anlatmak için vardır.

Yıllardır ülkemiz bestecilerinin ve yorumcularının seçkin eserlerini müzik dünyasına kazandıran Lila Müzik, Aydın Karlıbel’in Doğu Masalları albümüyle yine önemli bir kültür hizmeti gerçekleştirmiş. Klasik müzik alanında, ülkemizin yetiştirdiği en çalışkan piyanist ve bestecilerimizdendir Aydın Karlıbel. Kendisi, besteleri, yorumları, uyarlamaları ve eşlikleriyle çok yönlü, çalışkan ve yetenekli bir piyanist olarak şimdiden müzik tarihimize geçmiştir.

Müzik yaşanan ve hissedilen her şeyin en etkili dışavurumu olduğu için, insanlar yüzyıllar boyunca hep müzik aracılığıyla duygularını dile getirmişler; kederlerini, sevinç ve coşkularını melodilere aktarmışlardır. Daha sonra özellikle klasik müzik ya da caz müziği ile bu sanat dalı daha üst bir kategoriye yükselmiştir.

Müzik, son üç yüz yıl içinde olağanüstü yetenekli besteciler ve yorumcular aracılığıyla ciddi bir konuma gelmiştir. Eserlerin yapısal özellikleri, yorumcuların bunları temsil etmedeki özgünlükleri, eserleri seslendiren orkestralar ve bu bestelere yeni özellikler katan şefler aracılığıyla klasik müzik tam bir sanat olarak kabul edilmiştir.

Yükselen kayıt teknolojisi, gramofonlardan günümüzün dijital formatlarına geldiğinde, günlük yaşam içinde dinleyicilere daha kolay ulaşmıştır. Bir müziği dinlemek için herkesin konser veya resitallere gitme zorunluluğu kalmamış, isteyen herkes müzik setlerinin başında dilediği zaman, istediği müziği dinleyebilmiştir. Teknoloji, müziği ulaşılabilir kılarak yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Doğu Masalları, Aydın Karlıbel’in uzun araştırmaları sonucunda Avrupa ve Amerika’da kütüphanelerde bulduğu eserlerin düzenlemelerini yaparak hayata geçirdiği çok önemli bir proje. Eserlere kattığı olağanüstü yorumlarıyla yine hayranlık uyandıran Karlıbel’in albümünde, Baba ve oğul Johann Strausslar, Henri Herz, Joseph Lombardi, Henri Herz, Leopold de Meyer, John Baptist Cramer, Jan Ladislav Dussek ve Martha Remmek’in eserlerinin de içinde olduğu önemli bestecilere ait 19 adet nadir beste yer alıyor.

Ünlü besteci ve virtüozların Osmanlı sultanları ve İstanbul için yazdığı eserlerinden oluşan albümün ilk eseri, oğul Strauss’un, içinde mehter tınılarına da yer verdiği Doğu Masalları Valsi ile açılıyor ve Baba Strauss’un Sultan Valsi ve Türk Valsi ile devam ediyor.

Albümde Henri Herz’in Sultan Abdülmecid’e ithaf ettiği Ulusal Marş ve Türk Rondosu; Dussek’in Türk marşlarının yanı sıra Beylerbeyi Sarayı’nda Sultan Abdülmecid’e resital vermiş olan Leopold de Meyer’in, özgün başlığı Türklerin Cenk Türküsü olan, ünlü Fas Marşı (Marche Marocaine) ve Türkler için yazdığı diğer besteler yer alıyor.

Beethoven’in öğrencisi ve Liszt’in hocası Carl Czerny’nin Sultan Mahmud’un gözde marşı üzerine Impromptu’sü ile piyanist, besteci, orkestra şefi, pedagog ve yayıncı olan Martha Remmert’in İstanbul Boğazı’ndan esinlenerek bestelediği Boğaziçi Ninnisi ve Boğaziçi Barkarolü (Sandal Sefası) eserlerine baktığımızda da albümün farklı bir müzik yelpazesini barındırdığını da görebiliyoruz.

Kaydı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de yapılan bu olağanüstü özgünlükteki albüm, Türkiye’de klasik müziğe verdiği destekle önemli bir görevi üstlenen Lila Müzik’in, müzik dünyamıza yaptığı önemli bir kültür hizmeti ve özgün bir çalışması olarak arşivlerdeki yerini şimdiden aldı.

DR. AYDIN KARLIBEL KİMDİR?

1957 yılında İstanbul’da doğan Aydın Karlıbel, dört yaşında piyano ve solfej çalışmalarına başladı. Dokuz yaşında Cemal Reşid Rey’in (1904-1985) öğrencisi oldu ve vefatına dek kendisi ile çok yönlü çalışmalar yaptı. 1986’da L.R.S.M. Piano Performance Diploması’nı aldı, sonraki yıllarda Wiener Meisterkurse ve Siena’da Accademia Chigiana’daki kurslara katıldı. Karlıbel’in başlıca eserleri Dört Opera (Eyyubiler, Piri Reis, Lambalı Hanımefendi ve Yavrukurtlar), Atatürk Senfonisi, Yahya Kemal Oratoryosu, iki piyano konçertosu, keman konçertosu, oda müziği, koro eserleri ve marşların yanı sıra uyarlamalardan oluşur.

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle