Teknoloji

Projeleri ile Türkiye’nin Teknokentleri

Yazar: TR Dergisi

Türkiye’nin dinamik gücü konumdaki teknokentlerde, uluslararası ölçekte ses getiren pek çok millî proje hayata geçiriliyor.

Teknokenti, aynı fiziki ortam içerisinde araştırma-geliştirme, inovasyon çalışmalarının sürdürüldüğü; bilgi ve teknoloji trasferi ile akademik, ekonomik ve sosyal yapının bir arada ele alındığı araştırma / iş geliştirme ekosistemi biçiminde tanımlamak mümkün. Ağırlıklı olarak üniversiteler tarafından kurulan teknokentlerin üniversite-araştırma kurumu, sanayi kuruluşu hatta vakıf ve sanayi odası iş birlikleriyle meydana getirildiği birçok örnek mevcut. İlk kez 1980’li yıllarda ortaya çıkan teknokent kavramı, 1990’larda TEKMER adı verilen “teknoloji merkezleri” ile ilk örneklerini kamuoyunun dikkatine sundu. Bu bağlamdaki yasal çerçeve, 2001’de 4691 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile sağlamlaştırıldı ve devam eden süreçte de Türkiye’nin dört bir yanında sadece ülkemizde değil, uluslararası ölçekte söz sahibi teknokentler kuruldu. Günümüzde sayıları hatırı sayılır rakamlara ulaşan teknokent ve teknoparklar, toplamda 5 bine yaklaşan firma ile bünyesindeki 50 bini aşkın kişiye istihdam ortamı sağlıyor. Burada teknokent kavramının beraberinde getirdiği katma değer son derece yüksek. Millî ekonomiye katkısının yanı sıra start-up ekosisteminin gelişiminde de öncü rol üstleniyor. Teknokentlerde, elektronik, makina, tarım, medikal, enerji, kimya, gıda, savunma, otomotiv gibi birçok sektör için yazılım, bilgisayar, iletişim teknolojileri gibi alanlarda üretim gerçekleştiriliyor.

ODTÜ TEKNOKENT

Ankara’daki Türkiye’nin ilk teknokenti Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent, toplam 125 bin m²’lik kapalı alana sahip. Bünyesinde 300’den fazla firma AR-GE çalışmaları sürdürüyor ve 6 bine yakın personel istihdam ediliyor. 2016’da 10 milyar TL teknoloji satışının yapıldığı teknokent, aynı zamanda 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracata imza atarak ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladı. ODTÜ Teknokentten çıkan dünya markası projelerden biri ise Udemy…

40 BİNİ AŞKIN DERS PROGRAMINA SAHİP E-ÖĞRENME YAZILIMI

ODTÜ Teknokent’teki üç öğrenci tarafından kurulan e-öğrenme girişimi, bugün ABD’nin teknoloji üssü Silikon Vadisi’nde faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’den çıkan teknokent kaynaklı en değerli girişimlerden biri olan Udemy, 1 milyar doların üzerindeki değerlemesiyle bir dünya markası ve alanında uzmanlaşmış eğitmenleri, 40 bini aşkın ders programıyla tüm dünyaya online eğitim sunuyor.

YILDIZ TEKNOPARK

Yıldız Teknik Üniversitesinin İstanbul’da Davutpaşa ve İkitelli yerleşkelerinde konumlanan Yıldız Teknopark, 250 AR-GE markasına ev sahipliği yapıyor. 50’nin üzerinde kuluçka firması ve 5 binin üzerinde çalışanı, teknoparkın diğer öne çıkan verileri durumunda. Tüm sektörlere kapılarını açan Yıldız Teknopark’ın başlıca hedefi, aynı çatı altındaki büyük firmalar, start-up’lar, kuluçka ve ön kuluçkaların verimli bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi. Yıldız Teknokent, NASA’ya teknoloji ihraç eden HTMSS ile dikkat çekiyor.

NASA İÇİN GELİŞTİRİLEN DOKUNMA HİSSİ ÖZELLİĞİNE SAHİP YAPAY CİLT

Globale açılan girişimleriyle adından sıklıkla söz ettiren Yıldız Teknopark, NASA’da kullanılmak üzere dokunma hissinin algılanabildiği yapay cilt geliştiren HTMSS adlı firmasıyla bir gurur odağının da kaynağı. Ayrıca MIOPS adlı girişim tarafından üretilen fotoğraf makinelerine yönelik MIOPS Smart adlı aygıt, tüm dünyadaki profesyonel fotoğrafçıların tercih ettiği yenilikçi ekipmanlardan biri durumda.

BOĞAZİÇİ TEKNOPARK

2010’da açılan Boğaziçi Üniversitesi Teknopark; bünyesindeki deprem mühendisliği, medikal, iletişim teknolojileri, yazılım, tasarım, kimya gibi alanlardaki çok sayıda firmaya, teknolojik imkânlardan ilham verici atmosferine kadar eksiksiz setler sunuyor. Firmalar, akademik ve teknik altyapı avantajlarının yanı sıra laboratuvar, toplantı odası, oturma alanı, altyapı gibi hizmetleri hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

ABU DABİ EMİRLİĞİ’NİN DEPREM RİSK HARİTASINI ÇIKARAN GİRİŞİM

Boğaziçi Üniversitesi Teknoparktaki dikkat çeken firmalardan biri de REC Uluslararası Mühendislik. Kandilli Rasathanesi ile iş birliği sonucunda Abu Dabi Emirliği’ni kapsayan deprem riski, mikro bölgeleme gibi kritik önem taşıyan haritalar oluşturan iş birliği, bu sayede dost ülke Birleşik Arap Emirliklerinin önemli bir kesiminde, deprem riski ve olası kayıpların belirlenmesini sağlayan yüksek teknolojiyi sağladı.

İTÜ ARI TEKNOKENT

Türkiye’deki ilk teknokent yapılanmalarından biri de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent. 2002’de kuruldu ve geride bırakılan 15 yılı aşkın sürede gerçekleştirilen yatırımlar ve dikkat çeken projelerin merkez üslerinden biri olmayı başardı. “Birlikte İleriye” sloganıyla tanınan teknokent bünyesinde 300’e yakın firma çalışmalarına devam ediyor ve 7 bine yakın çalışan istihdam ediliyor. 200’den fazlası patentli olmak üzere binlerce projenin hayata geçirildiği İTÜ ARI Teknokent, UBI Global Kuluçka Merkezleri sıralamasında Avrupa’da en iyi 8., dünyada ise en iyi 18. kuluçka merkezi konumundaki girişimcilik destek programı İTÜ Çekirdek’e de ev sahipliği yapıyor.

210 HAVAALANINDA KULLANILAN KALKIŞ KONTROL SİSTEMİ

P1M1, Arneca, Agito, Verifone, Argela, İngenico Group, Matriks, Atos, ETC Base Yazılım, İnnova, Mavi İz ve Cosa’nın da aralarında bulunduğu birçok başarılı firmayı İTÜ ARI Teknokentte görebilmek mümkün. Bunlar arasında sayısız başarı hikâyesi var, bu noktada örnek teşkil eden firmalardan biri ise Hitit Bilgisayar Hizmetleri. 1994 yılında kurulan, yeni nesil hava yolu, havaalanı/seyahat yazılım ürün ve servisleri sağlayan markanın geliştirdiği yazılım çözümlerinden Crane DCS (Kalkış Kontrol Sistemi), dünya genelindeki 210 farklı havaalanında kullanılarak yerli ve millî teknolojinin gurur kaynaklarından biri durumunda.

SAKARYA TEKNOKENT

Sakarya Teknokent, 2010’da faaliyetlerine başladı. 50 bin m² alan içerisinde 3 bina mevcut ve burada 50’den fazla firma yer alıyor. Ağırlıklı olarak otomotiv, makine imalatı, gıda işleme makine teknolojileri, bilişim, yeni nesil web teknolojileri, elektronik otomasyon sektörlerinden firmalar konumlanıyor.

TÜBİTAK MARMARA TEKNOKENT

620 bin m² toplam alan üzerine kurulu TÜBİTAK Marmara Teknokent içerisindeki 67 firma ile ülkemizin önde gelen teknoloji/AR-GE üslerinden biri. TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde binlerce kişiye istihdam sağlanırken gelişmiş bir transfer ofisi, ön kuluçka merkezleri ve çeşitli teknik altyapıların karşılandığı departmanlarıyla çalışmalar sürdürülüyor.

GAZİANTEP TEKNOPARK

4 bin 250 m² alan üzerine kurulu 2 bloktan oluşan teknopark, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin teknoloji ve AR-GE incisi. Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi Vakfı, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile kurulan teknoparkta 60’a yakın firma bulunuyor. Girişimlere 2023 yılına kadar tüm vergilerden muaf tutulmanın yanı sıra çeşitli fon ve hibe destekleri sağlanıyor.

ANADOLU TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA PARKI

ATAP, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Sanayi Odası, birçok şirket ve vakıf katılım sonucu 2008 yılında kurulan araştırma parkında 80’den fazla firma faaliyet gösteriyor. Ağırlıklı sektörler yazılım, uzay ve havacılık, savunma sanayii, tasarım, ileri malzeme, biyoteknoloji ve medikal.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle