Yunus Emre Enstitüsü

Türk Okçuluğu Dünyaya Yayılıyor

Yazar: TR Dergisi

“Geleneksel Türk Okçuluğu Eğitimi”nin tamamlanmasının ardından 4 Aralık 2017 akşamı Kemankeş Projesi’nin tüm aşamalarının basına duyurulduğu bir lansman programı gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfının hayata geçirdiği Kemankeş Projesi’nin ilk aşaması olan “Geleneksel Türk Okçuluğu Eğitimi”, 27 Kasım-4 Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti.

Geleneksel Türk Okçuluğunu dünyaya tanıtmak ve ata sporumuza yeni sporcular kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında Almanya, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, İran, Japonya, Katar, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Mısır, Polonya, Sırbistan, Sudan ve Ürdün’den gelen 40 sporcunun yanı sıra Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Okçuluk Kulübü öğrencileri İstanbul’da bir araya geldi.

Bilal Erdoğan, “Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı ile ata sporumuzun ihya edilmesi çok sevindirici. Artık bizim olan değerleri bu kurumlarla tanıtarak kendi hikâyemizi dünyaya anlatıyoruz. Bugün okçuluğumuzu dünyanın dört bir yanında tanıtıyor olacağız.” dedi.

Geleneksel Türk okçuluğuna dair teorik ve pratik her türlü bilgi ve tecrübenin müfredat kapsamında Okçular Vakfı antrenörleri ve uzmanları tarafından aktarıldığı eğitim programı çerçevesinde, sporculara İstanbul’un tarihî ve kültürel mekânları da gezdirildi.

“Geleneksel Türk Okçuluğu Eğitimi”nin tamamlanmasının ardından 4 Aralık 2017 akşamı Kemankeş Projesi’nin tüm aşamalarının basına duyurulduğu bir lansman programı gerçekleştirildi. Yapılan açış konuşmaları sonrasında bir haftalık yoğun eğitimi başarıyla tamamlayan sporcular sertifikalarını Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ve Eski Kültür ve Turizm Bakanı Bülent Akarcalı’dan aldı.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, programda yaptığı konuşmasında, 5 kıtada 61 ülkede, 54 Enstitü ve 139 irtibat noktasıyla, Türkiye’nin birikimini ve değerlerini dünyaya tanıtan Yunus Emre Enstitüsünün, İslamiyet’ten önce Türk yaşayışına damgasını vuran; İslamiyet’le birlikte inanç ve düşünüş zemininde aynı canlılığını muhafaza eden ve kültür tarihimizin yapı taşlarından olan geleneksel okçuluğumuzu tüm dünyaya tanıtarak ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi için Okçular Vakfıyla birlikte Kemankeş Projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Programda konuşma yapan Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Sporcu arkadaşlarımız, bulundukları ülkelerdeki Yunus Emre Enstitülerinde hazırlanan sınıflarda bu ata sporumuzu öğrenmek isteyenlere eğitim verecekler. Buralarda ilgi duyan herkes Geleneksel Türk Okçuluğu müfredatı kapsamında kendileri için hazırlanan kaynaklarla ve el yapımı okçuluk malzemeleriyle kurs alabilecek ve böylece projenin ikinci etabına geçmiş olacağız.” dedi.

Programın son konuşmasını yapan Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Üyesi Bilal Erdoğan ise projenin hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Projenin hızla hayata geçmesinde iki kurumun verimli çalışması etkili oldu. Bizler hem coğrafya hem de yüzyıllar üzerinden tevarüs ettiğimiz kültürel zenginlik itibarıyla, çok zengin bir kültürel aktarımın merkezi olmuş bir milletiz. Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı ile ata sporumuzun ihya edilmesi çok sevindirici. Artık bizim olan değerleri bu kurumlarla tanıtarak kendi hikâyemizi dünyaya anlatıyoruz. Bugün okçuluğumuzu dünyanın dört bir yanında tanıtıyor olacağız.” diye konuştu.

KEMANKEŞ PROJESİ DEVAM EDECEK

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız ise projenin diğer aşamasının 16 ülkede gerçekleştirilecek Geleneksel Türk Okçuluğu seminer, sergi ve performans gösterilerinden oluşacağını belirterek, Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde gerçekleşecek okçuluk kurslarını ilk etapta 16 ülkede hayata geçireceklerini belirtti. Yıldız, Kemankeş Projesi’nin son aşamasının ise okçuluk kurslarına katılanların 2018 yazında İstanbul’da düzenlenecek büyük yarışmada hünerlerini sergilemeleriyle tamamlanacağını da kaydetti. Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan da konuşmasında okçuluğun İslamiyet’ten önce Türklerin toplumsal hayatına damga vurduğunu dile getirerek “Kültür tarihimizin yapı taşlarından biri olan okçuluğumuzu dünyaya tanıtmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Kemankeş Projesi, bu alandaki en kapsamlı projelerin başında gelmektedir.” diye konuştu.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle