Dünyadan Edebiyat Sanat

“YAZA YAZA YAŞAMAK”

İSTANBUL’UN EN BÜYÜK KİTAP FUARLARINDAN BİRİ OLAN VE BU YIL BEŞİNCİSİ YAPILAN ÜSKÜDAR KİTAP FUARI 9-17 ŞUBAT 2019 TARİHLERİ ARASINDA İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul’un en büyük kitap fuarlarından biri olan ve bu yıl beşincisi yapılan Üsküdar Kitap Fuarı, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 9 Şubat 2019 tarihinde başlamış, 17 Şubat 2019 Pazar akşamı sona ermişti.

5. Üsküdar Kitap Fuarı’nın bu yıl ki “Onur Yazarı” Türkiye’nin seçkin estetik ve kültür tarihçisi Beşir Ayvazoğlu’ydu. 11 Şubat 1953’te Sivas’ta doğan Beşir Ayvazoğlu çağdaş Türk edebiyatının önemli biyograflarından biri olmakla birlikte, kültür tarihi üzerine çalışmalarıyla da tanınıyor.  Pek çok resmî ve sivil toplum kuruluşlarının ödüle layık gördüğü Beşir Ayvazoğlu, resimden müziğe, edebiyattan sinemaya varıncaya dek geniş bir yelpazede birikime sahip bir entelektüeldir. 

İstanbul’un en nezih ilçelerinden birinde, Üsküdar’da yaşayan Beşir Ayvazoğlu hâlâ okuyor, düşünüyor ve Türk kültür tarihine hizmet etmeye devam ediyor. 

Yaza Yaza Yaşayan Adam: 

Beşir Ayvazoğlu 

Üsküdar Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Beşir Ayvazoğlu, Fuar’ın açış konuşmasında, aslında 2019 yılında 66 yaşına bastığını ve yazarlık hayatının 50. yılına girdiğini belirterek, bu yaşına kadar yaza yaza yaşadığını ve dünyaya ikinci defa gelse yine yazar olmak istediğini şu cümlelerle anlatmıştı: 

“İlk yazım 1968’de Sivas’ta yerel bir gazetede çıktı. Geçen yıl yazarlık hayatımın 50. yılıydı. 17 Şubat 2019’da yani birkaç sonra ise 66. yaşıma giriyorum. Geriye dönüp baktığımda, hayatımın sürekli yazarak geçtiğini fark ettim. Neredeyse zaruri ihtiyaçlar ve uyku dışında hemen hemen her anımı yazarak geçirmişim. Yazdığım ve hazırladığım kitapları geçenlerde saydım. Ne kadar kitap yazmışım? Onu da 66’ya bağlamışım. 

Geriye doğru bakarken bir pişmanlığım var mı diye  düşünüyorum. Hiç yok!  Dünyaya ikinci defa gelme şansım olsa yine “yazar olmak isterdim”.

 

Beşir Ayvazoğlu, yaza yaza yaşadığını kaydederek, üstelik bir yazarın yazarak kendini yeniden inşa ve keşfettiğini söyleyecekti: 

“Ben yaza yaza yaşayan bir adamım. Kitaplarımın birinin adı da Yaza Yaza Yaşamak’tır. Yazar dediğiniz zaten hayata hep yazar gözüyle bakar. Rüyalarında bile yazar, çünkü her şey onun için yazacak birer konudur. Aslında her yazdığımız cümle bir keşiftir. Yazarken sadece dünyayı değil, aynı zamanda kendinizi de sürekli keşfeder ve yeniden inşa edersiniz. 

Yazan adam, okurdan daha şanslıdır; çünkü yazan adam aynı zamanda okuduklarını değerlendirip, tasnif ederek ondan bütün bir sentez çıkaran, dolayısıyla kendini yeniden inşa eden adamdır. Ben kendimi böyle görüyorum. Son derece olumsuz şartların içerisinden çıkarak, yazarak var olmuş bir insanım. Bu emeğimin takdir edilmiş olmasını görmekten büyük bir sevinç, gurur ve onur duyuyorum”. 

Fuarın “Onur Konuğu” ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dı. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdikten sonra, ABD’deki George Washington Üniversitesi’nde karşılaştırmalı beşeri bilimler ve felsefe alanında doktora yapan İbrahim Kalın sıra dışı bir entelektüeldir. 

Felsefe, İslam düşüncesi ve uluslararası ilişkiler alanlarında uzmanlaşan İbrahim Kalın, College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde de dersler vermiştir. Ülkelerde düzenlenen Uluslararası konferanslarda tebliğler sunan İbrahim Kalın’nın İslam ve Batı, Akıl ve Erdem Türkiye’nin Toplumsal Muhayyilesi, Barbar Modern Medeni ve Ben, Öteki ve Ötesi (İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş) gibi önemli kitapları bulunmaktadır. 2014’ten beri Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü de yapan İbrahim Kalın, 5. Üsküdar Kitap Fuarı’nda, kendisine onur konuğu unvanı verilmesinden dolayı memnuniyet ve onur duyduğunu ifade etti.

Bir Müjde: Beştepe Millet Kütüphanesi 

Türkiye’de kitabın hem nicelik, hem de nitelik bakımından büyük bir gelişme kaydettiğini belirten İbrahim Kalın, araştırma merkezleri ve kütüphaneleriyle seçkin bir noktaya gelindiğini ifade etmiştir. Şu anda, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nin inşa edildiğini ve beş milyon kitabın yanında süreli yayınları ve diğer materyalleriyle zengin bir kütüphaneye kavuşulacağını, elektronik kitap ve yayınlarla çok yakında Türkiye’de kütüphanecilik kültürünü dönüştüreceklerini söyleyen İbrahim Kalın şöyle konuştu:

“Benim devlet görevi yaptığım süre içerisinde en çok heyecan duyduğum işlerden biri Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’dir. 24 saat açık, her yaşa hitap eden, yepyeni bir kütüphane konsepti geliştirildi burada. Çocuklarımız için ayrı bölümler var. Ana kütüphane içinde değil, kendi ayrı yerlerinde kitap okuyacaklar. Masaları, sandalyeleri, halıları farklı. Onlara göre renkli renkli mekânları var. Araştırmacılar için ayrı mekânlarımız, nadir eserler bölümümüz var. Çok ciddi bir koleksiyon da şekillenmeye başladı. Bugün itibarı ile Temmuz ayında raflara koyacağımız kitap sayısı bir buçuk milyonu geçti. Yepyeni bir kütüphanecilik anlayışı gelişecek”. 

5. Üsküdar Kitap Fuarı’nın düzenleyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Fuarda 130 yayınevi ile 250’den fazla yazarı ağırladıklarını ifade ederek, 4 yılda 400 bin kişinin fuarı ziyaret ettiğini söyledi. 

5. Üsküdar Kitap Fuarı, 9-17 Şubat tarihleri arasında İstanbul’un en nezih ilçelerinin birinde, Üsküdar’da yapılmıştır. Türkiye, kuşkusuz genç nüfusuyla okumaya, dünyayı doğru algılamaya ve üretmeye çalışıyor. Kitap fuarları, sinema festivalleri, bilim ve teknoloji fuarlarıyla Türkiye, gelecek yıllarda hem kültür hem teknoloji ihraç etmeye çalışacaktır. 

Yazar Hakkında

Haşim Kemal

Yorum Ekle