Keşif

Çanakkale Zaferinin İzinde Gelibolu

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

1915’te yaşanan Çanakkale Savaşı’nın ardından Türkiye ile Avustralya ve Yeni Zelanda arasında kurulan barış ve dostluk köprüsü güçleniyor. Büyük savaşın 102. yıl dönümünde Gelibolu’da yapılacak anma törenlerine rekor talep geliyor.

Yazı: MELİH USLU

Her yıl binlerce Avustralyalı, Yeni Zelandalı, İngiliz, Hintli ve Fransız ziyaretçi, 1915’teki Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden atalarını anmak üzere Gelibolu’ya geliyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de Türkiye’de savaşın tarafı olmuş ülkelerde büyük bir heyecan yaşanıyor. 24-25 Nisan 2017 tarihleri arasında Çanakkale Yarımadası’nda yapılacak törenlere titizlikle hazırlanan Anzaklar, anma etkinliğinin unutulmaz olması için yoğun çaba harcıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda medyası da törenlere yakın ilgi gösteriyor. Avustralya, Gelibolu Yarımadası Millî Parkı’nda bulunan Anzak koyundaki tören alanının kapasitesinin arttırılmasını Türkiye’den resmen talep etmiş. Yoğun talep nedeniyle törenlere katılacak şanslı kişilerin kura ile belirleneceğini açıklamış.

SİNEMA YILDIZLARI BEKLENİYOR

Bugüne dek Gelibolu’da yapılan anma etkinliklerinde karşılaştıkları dostluk ve misafirperverlik için Türkiye’ye minnettar olduklarını açıklayan Avustralya Hükümeti, 2015’te “Avustralya’da Türkiye Yılı” ilan etmişti. Avustralya ve Yeni Zelandalılar, bu yıl yapılacak Çanakkale Savaşı Onur ve Saygı Günü’nde yine birçok etkinlik düzenlemeyi hedefliyor. Örneğin, Çanakkale Boğazı’nda yapılması planlanan kürek yarışmasına birçok ülkenin takımlarının katılması bekleniyor. Russell Crowe, Nicole Kidman, Mel Gibson ve Kylie Minogue’un da aralarında bulunduğu birçok ünlü isim törenlere davet edilmiş. 2017 Yıl Çanakkale Savaşları Anma Törenleri prova çalışmaları ise çoktan başlamış bile. Bu amaçla görevli grupların Gelibolu’da fizibilite çalışması yaptığı biliniyor. Bu kısa bilgilendirmeden sonra Çanakkale Savaşlarının Anzaklar için neler ifade ettiğini kısa bir hikâye ile anlatmaya çalışalım. 10 yıl kadar önceydi. Genç bir muhabir olarak fotoğrafçı meslektaşımla birlikte bölgedeki tarihî savaş alanlarını geziyordum. Kerry Brain ile orada tanıştım. Melbournelü bir tarih öğretmeni olan Brain, küçük bir mezarın üzerinde kapanmış, hareketsiz biçimde öylece duruyordu. Rahatsızlandığını düşünerek yardım etmek istedim. Sonra öğrendim ki Madam Brain tam da o an, uzun zamandır aradığı dedesinin mezarını bulmuştu. Bu duygu yüklü anlarda onu dedesiyle baş başa bıraktım. Doğrusu çok duygulu bir andı…

 

SAVAŞ ALANLARI ROTASI

Şimdi gelin Çanakkale Savaşlarının geçtiği coğrafyayı birlikte keşfedelim. Gelibolu Yarımadası, ilk çağlardan bu yana Anadolu’da varlığını sürdüren uygarlıkların, Avrupa kıtasına açılan kapısı olmuş. Yarımada, Troya başta olmak üzere toplam 32 antik kent bulunuyor. Yarımadadaki en önemli tarihî yerleşimlerden biri olan Gelibolu, 1354 yılında Osmanlıların Avrupa’da fethettikleri ilk yer olmuş. Türklerin Avrupa’ya hızla yayılmaya başlamasıyla savaşlardan elde edilen ganimetlerin geliri Gelibolu’ya akmaya başlamış. Kent giderek zenginleşince Anadolu’nun çeşitli yerlerinden âlimler, şairler ve din adamları bölgeye gelmiş. Gelibolu, 15. yüzyılda İstanbul, Bursa ve Edirne’den sonra en önemli Osmanlı şehri hâline gelmiş. Piri Reis, dünyada hayranlık uyandıran dünya haritasını 1513 yılında Gelibolu’da çizmiş. Günümüzde bölgede bulunan türbe ve ibadethanelerin çoğu da o dönemden kalma. Çanakkale Savaşlarının izlerini taşıyan bir açık hava müzesi görünümündeki Gelibolu Yarımadası Millî Parkı mutlaka ziyaret edilmeli. Parkın içerisinde Türk, Avustralya, Fransız, İngiliz ve Yeni Zelanda askerleri anısına dikilmiş 70 civarında anıt ve yüzlerce mezar bulunuyor. Özel otomobil ile yola çıkacaklar için Eceabat’a giden sahil yolu üzerindeki Akbaş mevkiinden geziye başlamaları öneriliyor. Gazi Mustafa Kemal’in müze evinin bulunduğu Bigalı köyünden sonra, savaşın en yoğun yaşandığı Conkbayırı ile Arıburnu arasındaki bölge ziyaret ediliyor. Anzakların Çanakkale Savaşı’nda en büyük zayiatı verdiği yer olarak bilinen Kanlısırt mevkii, Avustralya ve Yeni Zelandalılar tarafından adeta kutsal kabul ediliyor. Anzak koyu, Kabatepe ve Açıtepe’den devam eden güzergâh, nihayet Hisarlık burnunda yükselen dev Zafer Anıtı ile son buluyor.

ANZAK KOYU’NDA SABAHLAMAK

Çanakkale Kara Savaşlarının başladığı 25 Nisan tarihi, Avustralya ve Yeni Zelanda’da millî bayram kabul ediliyor. Anzaklar için millet olma sürecinin başlangıcı kabul edilen bu tarihte, her yıl on binlerce Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşı Gelibolu’ya geliyor. Anzak koyunda toplanan ziyaretçiler, 24 Nisan’ı ertesi güne bağlayan geceyi burada geçiriyor. Denizden karaya asker çıkarmanın başladığı 04.30 suları burada karşılanıyor.

ANZAC

Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu anlamına gelen Australian, New Zealand Army Corps’un kısaltması.

YALNIZ AĞAÇ

Kanlısırt’taki Lone Pine Anıtı, 5 binden fazla Anzak askerinin anısını taşıyor. Anıtın yanı başında Avustralya’dan getirilip buraya dikilen çam ağacı, bu topraklarda hayatını kaybetmiş askerlerin yalnızlığını ifade ediyor.
ÇANAKKALE Rehberi

NE YENİR?
Gelibolu’da sardalya balığı ve peynir helvası, Bozcaada’da domates reçeli, Bayramiç ve çevresinde keşkek, Babakale’de kalamar tavanın tadına bakmadan Çanakkale yolculuğunuzu tamamlamayın.

KAÇIRMAYIN
Zeytinyağının üretim aşamalarını görebileceğiniz eğitici ve eğlenceli bir mekân: Adatepe Zeytinyağı Müzesi. Restore edilmiş eski bir fabrikada hizmet veren müzede, zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimiyle ilgili araç, gereç ve aksesuarlar sergileniyor.

AKTİVİTE
Yüzme, güneşlenme, sörf ve kamp olanaklarıyla tercih edilen Saroz Körfezi, Türkiye’nin en önemli tüplü dalış alanlarından biri. Dalış tutkunları tarafından doğal akvaryum olarak nitelendirilen körfezde, 240’tan fazla deniz canlısı yaşıyor.

NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan Çanakkale’ye haftanın her günü karşılıklı hava yolu seferleri düzenleniyor. İstanbul’a 330 kilometre uzaklıktaki Çanakkale’ye kara yoluyla yaklaşık dört saatte ulaşılıyor. Çanakkale’den günlük 150 TL’den başlayan fiyatlarla otomobil kiralayıp bölgeyi keşfedebilirsiniz.

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle