En eski yerleşim birimlerinden biri olan şehr-i İstanbul, her köşesinde tarihî eser, kültür ve sanat öğeleri barındırıyor. Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Sur-i Sultani duvarı üzerinde bulunan Alay Köşkü de bunlardan bir tanesi. Bu zarif köşk, 19. yüzyılın başlarında Batı Avrupa mimari anlayışıyla yapılmış. Topkapı Sarayı’nın pencereleri İstanbul sokaklarına bakan tek yapısı olan Alay Köşkü, padişahların geçit yapan alayları izlemeleri için kullanılmış. 1928 yılında Edebiyat Şûrası toplantıları da burada gerçekleştirilmiş. Tarihinin tüm görkem ve güzelliğini taşıyan köşk, günümüzde edebiyatımızın en değerli yazarlarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ismiyle Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak hizmet veriyor. Gülhane Parkı’nın girişinde sol tarafta bulunan müze, daha içine girmeden şehrin saklı güzelliklerinden biri olduğunu hissettiriyor.
2011 yılında açılan kütüphanenin müze kısmını edebiyatçılara ait şahsi eşyalar, el yazmaları ve ilk kitap baskıları oluşturuyor. Tanpınar’ın öğrencilik yıllarından hocalık zamanlarına ve özel yaşamına ait fotoğrafların duvarlarını süslediği müze, meraklılarına tarihî bir yolculuk yaşatıyor. Ayrıca Tanpınar’ın ilginç bir tasarıma sahip gözlüğü ve mebus iken kullandığı şapka da koleksiyonun parçaları arasında bulunuyor. Müzenin kütüphane kısmı ise zengin bir arşivle edebiyatseverlere sunuluyor. Kütüphanede 1000’den fazla yazara ait, 1000 tanesi İstanbul konulu olmak üzere, 8 bin 325 kitap bulunuyor. Köşke ilk girişte hemen solda bulunan oda, ödüllü eserlere ayrılmış. Bu bölümde Behçet Necatigil Şiir, Haldun Taner Öykü, Duygu Asena Roman, Sedat Simavi Edebiyat, TRT Sanat ve TDK Roman gibi prestijli ödüllerin de aralarında bulunduğu 60 ayrı kurumdan alınmış 700’ü aşkın ödüllü kitaba ulaşılabiliyor. Müzenin giriş salonunda bulunan Türk edebiyatı kitaplarının yanı sıra Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet’e ait özel bölümlerde yazarların mektup ve elyazmaları bulunuyor. Ayrıca İstanbul’da yaşamış olan büyükelçi ve yabancı yazarların mektuplarını da görmek mümkün.
ZENGİN ARŞİV
Edebiyat kokan bu tarihî müzenin her bir odası ayrı bir bölüm olarak düzenlenmiş. Nobel ödüllü kitaplara ayrılan odada bulunan Nobel Ödüllü Türk Yazar Orhan Pamuk ve Şair Nedim’in kitaplarından ya da diğer ödüllü kitaplardan tercih yaparak pencere önündeki divanda sessizlik ve huzur içinde okuyabilirsiniz. Estetik ve edebiyat kuramlarının bulunduğu kitaplara ayrılan Gülhane Parkı’na bakan odada ise huzurunuza parktan gelen su ve insan sesleri size eşlik edebilir. Kütüphanede 100’e yakın güncel sanat edebiyat dergisi de bulunuyor. Bir dergi takipçisi iseniz, onlarca süreli yayının güncel sayılarına ulaşabilirsiniz. Dahası 1932 tarihli İçtihat dergisi, 1936 tarihli Ağaç dergisi, 1938 tarihli İnsan dergisi, 1957 tarihli Yenilik dergisi ve daha birçok derginin kapaklarını görebilir, Türk basın tarihinde renkli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Köşkte padişahın kullandığı bölüm olan Kubbeli Salon ise dünya edebiyatına ayrılmış. Aynı zamanda TEDA projesi kapsamında basılan kitapların da yer aldığı bölüm de burası. TEDA, Türk kültür – sanat ve edebiyatına ait klasik ve çağdaş eserlerin, ilgili ülkelerin tanınmış yayınevlerince, Türkçe dışındaki dillere çevrilmesi, o dilin konuşulduğu ülke veya ülkelerde yayınlanması esasına dayalı, özünde bir “çeviri ve yayım” destek projesi olarak biliniyor. Müze yetkililerinden Tuncay Bey’den aldığımız bilgiye göre, müzeyi ziyarete gelip kendi dillerinde birçok eser gören turistler, bu kitaplar hakkında bilgi almak istiyorlarmış. Turistler, ziyaret sonrasında ise en yakın kitapçıya giderek Türk edebiyatı ile ilgili kitaplar satın alıyorlarmış. İşlemeli yüksek tavanları ve geniş pencereleri ile aydınlık ve ferah bir okuma ortamı sunan kütüphanede, edebiyat söyleşileri, şiir dinletileri ve uluslararası etkinlikler de düzenleniyor. Okuma gruplarının ağırlandığı mekânda, halkı edebiyatçılarla buluşturma amacındaki müze yetkilileri etkinlikleri arttırmayı amaçlıyor. Alt kattaki geniş salon etkinlikler ve sergiler için kullanılırken, oda içerisinde yer alan piyanoda dileyen ziyaretçiler performanslarını sergileyebiliyorlar. Giriş ve etkinliklerin ücretsiz olduğu, personelin misafir anlayışıyla sizinle ilgilendiği bu müze hem edebî hem tarihî açıdan keşfedilmeyi bekliyor.
ZİYARET İÇİN
Mekân, pazar günleri hariç, haftanın altı günü 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Adres: Alemdar Mah, Gülhane Parkı İçi, Alay Köşkü, Fatih – İstanbul.
Tel: 0212 520 20 81.
Yorum Ekle