Dizi

Payitaht Abdülhamid İzleyicisi ile Buluştu

Yazar: TR Dergisi

“Senaryo ekibi olarak hatasız değiliz, gönderilen eleştirileri titizlikle okuyor ve yorumluyoruz. Diziyi izleyen hocalarımız ve tarihçilerimizden ricamız var. Abdülhamid’i senelerce yanlış okuyan veya hatırlamayan gençlerimiz için elimizde büyük bir fırsat var. Dizi başladığından bu tarafa kitabevlerinde Abdülhamid hakkında yazılan kitaplara ilginin arttığını, birçok kardeşimizin internette sultan ve ailesi hakkında araştırma yaptığını biliyoruz. Ben 20 gündür yurt dışındaydım. Makedonya, Tunus ve Bosna-Hersek’te diziye gösterilen ilgiyi görünce ayrıca memnuniyet duydum. Bu fırsatı kaçırmamalıyız”

Selman Kayabaşı Payitaht Abdülhamid Dizisi Konsept Danışmanı

Üç kıtaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihe damga vuran 33 yıllık var olma mücadelesini konu alan Payitaht Abdülhamid dizisi, Ulu Hakan namıyla anılan Abdülhamid’i izleyicisiyle buluşturuyor. TRT 1 ekranlarında yayınlanan dizi, Osmanlı Devleti’nin 33. padişahı İkinci Abdülhamid’in hükümdarlığının son 13 yılını (1896-1909) konu alıyor. Sultan Abdülhamid’in saltanat koltuğundaki 20. yılı ile başlayan dizinin ilk bölümü izleyiciler tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Dizide Sultan Abdülhamid’in, Osmanlı coğrafyasının bekası için siyasi, askerî ve ekonomik alanda aldığı tedbirlerle devleti ayakta tutmaya çabaladığı bir dönemi anlatıyor. Dizinin ilk bölümünde 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin önem arz eden projesi Hicaz demir yolunun inşa sırasında ve sonrasında yaşanan çarpıcı olaylarla başlıyor. Uzun bir süre sonunda Osmanlı’nın zafer ile sonuçlanan Yunan Harbi’nin yer alacağı Payitaht Abdulhamid dizisinde dünya tarihinde de önemli bir yeri olan Birinci Siyonist Kongresi ile Filistin topraklarının Abdülhamid’den istenmesi ve sonrasına yaşananları ekranlara taşıyacak.

Güçlü bir ekiple izleyici karşısına çıkan Payitaht Abdülhamid’in senaryosunu Osman Bodur ve Uğur Uzunok kaleme aldı. Yönetmen koltuğunda çok sayıda başarılı projeye imza atan Serdar Akar otuyor. Geçmişin sayfalarını aralayan dizinin tarih danışmanılığı ise Selman Kayabaşı’na ait. Görüntü yönetmenliğini Sami Saydan üstlenirken, uygulaya yapımcılığını Özlem Taşpınar, sanat yönetmenliğini Yelkan İşkorkutan, sanat danışmanlığını Reza Hemmatirad, kostüm tasarımını Barış Karaca, tarih danışmanlığını Azmi Özcan, konsept danışmanlığını Selman Kayabaşı, cast direktörlüğünü Tuncay Altınoğlu, kurgu yönetmenliğini Kemalettin Osmanlı ve müziklerini Yıldıray Gürgen yapıyor. Yusuf Esenkal ve Serdar Öğretici’nin ortaklığındaki ES filmin projesi Payitaht Abdülhamidin çekimleri İzmit’teki Seka Film Platosunda yapılıyor. Plato baştan aşağıya yenilenerek Abdülhamid’in dönemine uygun duruma getirildi. Ayrıca platoda Yıldız Sarayı gibi belirli mekânlar inşa edildi. İzmit çekim platosu dışında pek çok tarihî mekânın; Yıldız ve Dolmabahçe Sarayları ile Eyüp bölgelerinde çekimler yapılmaya devam edecek. Osmanlı Devleti’nin tarihî seyirde en çok merak edilen 33 yılı Abdülhamid döneminin son 13 yılını sultanın persfetikten izleme imkânını sunuyor.

 

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle