Gündem

Ressam ve Resim

selimhuzun@cubemedya.com'

Ressam ve Resim Sergisi, Mehmet Güleryüz’ün 1960’lı yıllardan bugüne uzanan sanatının ve çizgisinin dökümü niteliğinde.

“Bir ressam için en önemli şey üslup oluşturmaktır” diyen Picasso, sanat izleyicisine yol göstererek, üslubu olan sanatçıyı diğerlerinden ayrıştırmaya teşvik eder.

Plastik Sanatlar Derneği Türkiye şubesinin kurucusu Mehmet Güleryüz, 1938 doğumlu. Bir yandan akademi diğer yandan oyunculuk ve dolu dolu geçen 60 yıllık sanat hayatı, Güleryüz’ün eserlerinde kendini gösteriyor. Eserlerindeki ustalığı, kurgusu, bu kurgunun boyutu ve düzenleri, kendini ve de seyirciyi ne kadar zorladığının en büyük kanıtı.

Hazırlığı iki yıl süren, küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun yaptığı Mehmet Güleryüz retrospektifinin 1960’lı yıllardan bugüne uzanan sanat eylemlerinin bir dökümü olarak ortaya koymasından olacak, kapsayıcı bir sergi ismi “Ressam ve Resim” olarak sanatseverlerle buluştu.

1960’lı yıllarda başlayan macera, 1970’lerde, sonra 1980’lerde sadece annesinin desteğini hissederek çok ciddi bir mücadele içinde geçer; ama gayreti hiçbir zaman elden bırakmaz. Onun zamanları, iyi bir resmin asla satışla belirlenmediği zamanlardır.

1970’te devlet bursu ile Paris’e resim ve litografi ihtisası için giden Güleryüz, 1975-1980 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde yaptığı öğretim üyeliğinin ardından 1980-1984 yıllarında New York’ta sanat hayatına devam eder.

Sergide; resimden heykele, desenden gravüre kadar eserler kronolojik olarak yerleştirilmiş durumda. Böylelikle de Mehmet Güleryüz’ün sanatının adım adım değişen yüzü görülüyor. Güleryüz’ün sanatsal üretimlerinin çeşitliliği, sosyo-kültürel ve politik anlatımlarının eserlerine yansıyan ironisi, ifade dili, 28 Haziran’a kadar İstanbul Modern’de, sanatseverleri bekliyor.

 

Yazar Hakkında

selimhuzun@cubemedya.com'

Selim Hüzün

Yorum Ekle