Sultan Alaaddin Keykubat tarafından 1228’de Alanya’da yaptırılan Selçuklu tersanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle restore edildi. Açık hava müzesi haline getirilen tersanede, dönemin denizcilik özelliklerini anlatan eserler sergileniyor. Alanya Kalesi’nin doğu kıyısında bulunan tarihi yapı, bugüne kadar bozulmadan ayakta kalan tek Selçuklu tersanesi olarak tanınıyor. Yapının giriş kapısının üzerinde Alaaddin Keykubat’ın mührü niteliğinde bir kitabe bulunuyor. Ünlü devlet adamının Karadeniz kıyısındaki Sinop’tan sonra Alanya’da bir tersane yaptırarak “iki denizin sultanı” unvanını aldığı biliniyor.
1960’lı yıllara kadar tersane işlevini sürdüren yapının girişindeki mescidin duvarları çeşitli yazılar, resimler ve fresklerle süslenmiş. Temizlik sırasında tesadüfen bulunan bu eserlerin ne zaman ve ne amaçla yapıldığı konusunda araştırmalar devam ediyor.
Tersanede omurgası tamamlanmamış Osmanlı çekevelesi (lojistik amaçlı tekne), antik dönem vinci, koçbaşı, yön bulma aletleri ve farklı dönemlere ait çıpaların yanı sıra, yörenin balıkçılık kültürünü anlatan kayıklar da sergileniyor.
Yorum Ekle