2015 Türkiye – Katar Kültür Yılı, iki ülke ve insanları arasındaki uzlaşmayı sanat, kültür, miras ve spor alışverişi ile sağlayıp derinleştirmek amacıyla başlatılan önemli bir girişimi ifade ediyor. Bu dev organizasyon, katılımcı ülkelerin aktif desteğinin yanı sıra yurt dışından birçok kurumun iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Etkinlik, bir dizi kültürel değişim programına da öncülük ediyor.
Yılbaşından bu yana konferans, Türk – Arap müzik konseri, uluslararası yemek festivali, moda atölyesi, dostluk maçı, kadınlar sahuru, çağdaş sanat sergisi ve Ramazan sohbeti gibi etkinliklere ev sahipliği yapan 2015 Türkiye – Katar Kültür Yılı, çok önemli konuklarla da adından söz ettirmeye devam ediyor. Türk edebiyatının önde gelen kalemlerinden İskender Pala ile gerçekleştirilen “Tarih ve Kimlik” başlıklı Edebiyat Meclisi bunlardan sadece biri.
Türkiye ve Katar, 2015 Kültür Yılı ile benzerlik ve farklılıklarını keşfetmeye davet ederken aralarındaki ekonomik ilişkiler de hızla gelişiyor. Türkiye, İstanbul’dan Doha’ya yapılan hava yolu seferlerinin sayısını arttırırken, Katar da Türk vatandaşlarına vizesiz giriş imkânı sağlıyor. Kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar’da hemen her yerde inşaat faaliyetleri göze çarpıyor. 2022 yılında başkent Doha’da yapılacak FIFA Dünya Kupası yatırımları bu inşaatların önemli bir bölümünü oluşturuyor. Türk inşaat firmalarının Katar’daki iş hacmi ise 50 milyar Amerikan dolarına ulaşıyor. Bu süreçte Katar’da üçü yenileme olmak üzere toplam 11 stadyum yapılıyor. Öte yandan Katar’ın başını çektiği Körfez ülkelerinde Türkiye rüzgârı esmeye devam ediyor. 200’den fazla firmanın katılması beklenen Katar 2. Türk Ürünleri Fuarı, 5-8 Aralık 2015 tarihleri arasında Doha’da yapılacak. Bu fuarla Türk özel sektör mensupları ile Katar ve Körfez ülkelerinin profesyonellerinin buluşturulması hedefleniyor. Bilgi için: www.qatarturkey2015.qa
Yorum Ekle